#1 Project Books and Cubes

Introduction
Socially Responsive Design
Sustainable Design
Climate Responsive Design
Check out our Video!
Introduction

Introduction


Initiated and crowd funded by IX Architects Pte Ltd, Project Books and Cubes is a learning space nestled quietly on a primary school campus, in a rural village in Siem Reap.  Project Books & Cubes is a pro bono work conceptualized and designed for the children of rural Cambodia. With this learning space, the underprivileged communities will get empowered through education.
Though small in stature, it is an incubator of big dreams for the children living there.  Nestled quietly on a primary school campus, students can use this library in all weathers and even during electrical shortages.  Despite being in a pure cube form, the library embraces the entire site and complements other school activities.
The design concept is to create an engaging library for children. The 3 movable cubes that form the library are transformable according to the user’s needs - when pushed and locked together, it is presented as a linear library in the form of shipping container; when pulled apart, the library instantly transforms into a multi-purpose space, which gives teachers the possibility of conducting lessons in the embrace of nature, as well as promoting the arts through staged performances. Furthermore, being an easily-replicable design, it is a new typology made with local rattan material that benefits many inaccessible parts of rural tropics.
Socially Responsive Design

Socially Responsive Design


The library is not just a foreign architect’s philanthropic project in a rural community, but a product of community engagement and cultural exchange. Together with 5 other Singaporean families, we conducted the library’s opening ceremony and even put up a musical to demonstrate the flexibility of the design. For a community living under the poverty line, it is more than just a library.
1.INTEGRATION OF LOCAL CULTURE The project uses entirely locally sourced materials. The rattan screens were produced by the Rattan Association of Cambodia, the cushions were custom-made by the village women and the modular bookshelves were manufactured by the nearby village’s labourers. Whenever replacement of screens are needed, the village women can be engaged to produce replacement parts with rattan, thus boosting the local economy. By integrating the locals’ work, we hoped to instill a greater sense of ownership amongst them. This will also encourage better care of the library and help to increase the longevity of the library. This also celebrates the local handicraft culture.
2.ELEVATING QUALITY OF EDUCATION The library was designed to be a space of empowerment for underprivileged rural children. This new typology serves as a bridge between a lack of educational facility as well as the societal lack of interest to read. After the inception of the library, children are constantly drawn to the books and the villagers have also started to gather at the multi-functional space. It goes beyond just being a place for books, but also becomes an extended learning space and community centre for villagers. With the addition of this library, students can be better engaged and encouraged to remain in school, eventually graduating and being lifted out of poverty.
3.INSPIRING SOCIAL INTEREST Bringing people together has always been our core motivation in our giving projects. Our designs of spaces aims to draw people from different backgrounds together. Through this library project, we brought together various professionals, stakeholders, educational institutions and NGOs together and also raised general awareness of our cause amongst our partners. We aim to take the lead and pave the way for more Singaporean design professionals to step forward and contribute their design services to the underprivileged in the Asian region.  
Sustainable Design

Sustainable Design


1. PRE-FABRICATED AND MOBILE The library is designed to be prefabricated, modular and easy to transport.  We envision that this new library prototype can be replicated and transported to any corner of the world using local materials and equipment. With its compact size, the main frame can even be transported using a small pick-up truck. The modular bookshelves can be fabricated off-site and readily installed on site in a day. Every single detail in the library is carefully thought through.  Bookshelves of various depths are designed to accommodate books and integrate child-sized reading pods.  The differences in depth also become footholds for children to scale up to the reading pods easily.
2. TRANSFORMABLE The design concept is to create an engaging and interactive library for children. The 3 moveable cubes that form the library are flexible and transformable according to the user’s needs. In normal mode, the three cubes are pushed together and locked in place to form a linear library the size of a shipping container. The spatial quality changes when the cubes are pulled apart. The library instantly transforms into a multi-purpose space. This spatial setup gives teachers the possibility of conducting their lessons in the embrace of nature, as well as promoting the arts through staged performances.
3. INTEGRATION OF LOCAL CULTURE The middle cube features two double pivoting rattan screen doors with 36 unique designs in between the 3 cubes.  These screens were produced by locals at the Rattan Association of Cambodia.  The cultural element in this contemporary library celebrates the rich local craft culture. The cushions were also custom-made by the village women and the modular bookshelves were manufactured by the nearby village’s labourers.  By integrating the locals’ work, we hoped to instill a greater sense of ownership amongst them. This will also encourage better care of the library and help to increase the longevity of the library.
4. ELEVATING QUALITY OF EDUCATION The library was designed to be a space of empowerment for underprivileged rural children. This new typology serves as a bridge between a lack of educational facility as well as the societal lack of interest to read. After the inception of the library, children are constantly drawn to the books and the villagers have also started to gather at the multi-functional space. It goes beyond just being a place for books, but also becomes an extended learning space and community centre for villagers. With the addition of this library, students can be better engaged and encouraged to remain in school, eventually graduating and being lifted out of poverty.
Climate Responsive Design

Climate Responsive Design


The local climate is blazing hot in the day and there are seasonal floods Power shortages are common, therefore the library was designed to be used off the grid. As the site is with society living below the poverty line, the library is designed with sustainability, simplicity and maintenance free, in mind.
1. GREEN SUSTAINABILITY The library is designed to be naturally ventilated, making the library a comfortable place in all weather conditions. On top of acting primarily as a sunshading device, the 36 operable and centrally-pivoting rattan screens add a touch of cultural context to the space. ”More Than Just a Library” is totally natural ventilated and independent of electrical source. Large overhang helps to shield against rain and sun, while also allowing extension of space from the library.  
2. PRE-FABRICATED AND MOBILE The library components are made of modular cubes that can be replicated and transported site using local materials and equipment. With its compact size akin to a 20-foot shipping container, the main frame can even be transported using a small truck. The modular bookshelves can be fabricated off-site and readily installed in a short period of time. Hence, the process of construction is efficient, minimal site disruption and minimal pollution to the environment.  
3. SITE INTEGRATION The library cubes sit on a raised slab which touches lightly on group, hence causing minimal disturbance to the site. Existing trees are all retained, which in turn creates shade for the library cubes. As the cubes do not have deep interior space, it provides opportunity for effective natural ventilation. Visual and thermal comfort is ensured by having adjustable roof overhang to adapt to different sunlight angle throughout the day. Acoustic comfort can be improved by converting the roof overhang into wall enclosure, to shield off exterior noise. Screen materials are made of rattan, which is a low cost natural material found in abundant amount in the village.  
Check out our Video!

Check out our Video!


Books and Cubes is a learning space designed for a non-profit organisation to inspire the children of rural Cambodia. Nestled quietly on a primary school campus, students can use this library in all weathers and even during electrical shortages. Despite being in a pure cube form, the library embraces the entire site and complements other school activities. Villagers had a part to play in fabricating the finishes for the library, thereby developing a sense of ownership amongst the overall community.
This also celebrates the local handicraft culture. The biggest gift lies in the integration of the library into the campus - the cubes sit on a raised slab that doubles as a performance space. This activity space extends the learning space beyond the conventional classroom.
Top Icon